Introjectie, je kent het of je kent het niet. Toch hebben we er allemaal onbewust last van. Voor wie niet weet wat het is, vandaag is jouw laatste dag in onwetendheid. Na deze blogpost ken je het ABC van introjectie.
Je vraagt je misschien af waarom ik over introjectie wil schrijven? In mijn about me staat dat ik opgegroeid ben in een gescheiden multicultureel gezin. Daarin staat ook dat ik het gevoel had van in verschillende richtingen getrokken te worden. Ik bedoel daarmee dat ik vaak verschillende opvattingen meekreeg van thuis uit. Mama zegt dat je je emoties mag tonen, papa zegt dat je niemand je emoties mag toevertrouwen, zo’n dingen dus. Misschien heb jij dat ook meegemaakt in jouw kindertijd? Geloof me, dat maakt de zoektocht naar je identiteit moeilijker.

Na wat verdieping in de psychologie vond ik de 12 afweermechanismen van Sigmund Freud. Introjectie is er één van. Een wereld van kennis ging voor mij open. Wat ik daar las heeft me op weg geholpen om mijzelf en mijn emoties te begrijpen. Jij hebt er hopelijk ook iets aan!
Wat zijn afweermechanismen?
We beginnen met de basis. Wat zijn afweermechanismen? In psychologie is dit een soort van techniek. Je geest beschermt je op onbewuste manier tegen strevingen, behoeftes en verlangens die te heftige emoties oproepen. Elk afweermechanisme probeert je eigenlijk te helpen. In deze blogpost gaan we dieper in op introjectie.
Wil je meer weten over andere afweermechanismen? Bekijk dan deze Youtube video.
Wat is introjectie?
Maar wat is dat nu precies? Introjectie doet zich voor wanneer iemand ideeën en overtuigingen van anderen internaliseert. Vaak komt dit voor bij kinderen en hun ouders. Hoogstwaarschijnlijk heb jij daar ook last van gehad. Als kind ben je heel beïnvloedbaar en weet je niet beter. Opvattingen over politiek, de maatschappij, vriendschap, seks en liefde kunnen onbewust overgebracht zijn op jou. Introjectie heeft dus meestal betrekking op emoties, percepties, attitudes en gedragingen. Figuren met een gezaghebbende of invloedrijke rol in jouw leven zijn de voornaamste overdragers.

Ik hoor je al denken: ‘iedereen neemt toch ideeën en overtuigingen van anderen over?’ Dat is zeker waar! Er is echter een verschil tussen volwassenen en kinderen. Volwassenen onder elkaar leggen hun opvattingen nauwkeurig uit. Je analyseert wat de andere zegt en beslist of je akkoord gaat of niet. Als kind is dit zo goed als onmogelijk. Je neemt reflexmatig die opvattingen over zonder er lang en hard over na te denken.
Een voorbeeld: een vader die tegen zijn zoon zegt ‘mannen huilen niet’. Dit kan ervoor zorgen dat de zoon deze overtuiging overneemt en daardoor nooit zijn gevoelens zal durven uiten door te huilen.
Introjectie als afweermechanisme
Je kan jezelf afvragen waarom we introjectie gebruiken. Psychologen zeggen dat kinderen dit vaak gebruiken om om te gaan met afwezige ouders. Door de overtuigingen over te nemen stelt het kind zichzelf gerust. Het kind denkt dan iets te hebben van de afwezige ouder. Introjectie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben, afhankelijk van de overtuigingen die je overneemt.
Positieve effecten
Om je optimistisch te houden begin ik met de positieve effecten uit te leggen. Je kan positieve overtuigingen overnemen zoals empathie, loyaliteit en eerlijkheid. Deze positieve overtuigingen kunnen je helpen tijdens moeilijkere periodes. Wanneer je iemand dierbaar verliest is er niks geruststellender dan te horen dat je net zoals hij/zij bent. Dat je alle positieve eigenschappen hebt overgenomen van die persoon. Dit kan er ook voor zorgen dat je een drive in het leven hebt, je zal misschien alles zoals je moeder doen. Bovendien maakt het je ook een beter persoon als je positieve kwaliteiten hebt overgenomen.
Negatieve effecten
Helaas zijn er ook negatieve effecten. Als je als kind negatieve overtuigingen hebt overgenomen kan je je waardeloos, schuldig of incompetent voelen. Je kan dan problemen hebben met het uiten van je emoties of met het ontdekken van je identiteit. Als je hier last van hebt kan je zelfontplooiing hierdoor worden afgeremd. Je kan ook je zelfvertrouwen verliezen en zelfkritisch worden.
Worst case scenario: er ontstaat een intern conflict. Dit komt voor als je overtuigingen van iemand overneemt en later ontdekt dat die persoon eigenlijk helemaal niet goed was van aard. Of wanneer je op latere leeftijd beseft dat je toch niet akkoord gaat met die overtuiging. Er zijn heel wat jongeren die dan toch die overtuigingen hooghouden en constant aan die verwachting proberen te voldoen. Ze zijn bang om teleur te stellen en nemen de makkelijke uitweg.
Therapie voor negatieve introjectie
Gelukkig is er goed nieuws voor wie last heeft van negatieve introjectie. Je kan negatieve internalisaties overwinnen met therapie. Freud is niet alleen de bedenker van de afweermechanismes maar ook van de psychoanalyse. Bij zo’n therapie is het doel om diepgeworteld onbewust materiaal naar boven te brengen en op te lossen. Werkt dit niet, dan kan er ook cognitieve gedragstherapie toegepast worden. Daarin worden negatieve overtuigingen geanalyseerd en vervangen met realistische gedachten.
Tot slot
Nu je alles weet over introjectie kan je zelf eens nadenken over je eigen overtuigingen. Is alles waar je voor staat, echt wat je zelf gelooft? Of is er sprake van introjectie? Het is geen simpele oefening, dat weet ik. Daarom ben ik elke stap van de reis bij jou. Mijn volgende blogpost is de volgende stap. Daarin zal ik het hebben over persoonlijkheidstypes- en testen en over jouw birtchart. Stay tuned!
Wil je meer weten over mij? Check dan zeker mijn about me!
Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer me via onderstaande kanalen of laat een reactie achter!
Bronnen:
Good Therapy. (z.d.). Introjection. Geraadpleegd op 4 maart 2021, van https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/introjection
Matthews, A. (2013, 17 juni). Indentity and Introjection. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/traversing-the-inner-terrain/201306/identity-and-introjection
Tobe, H. (2020, 30 september). Introjection, Internalization, Identification, Oh My! Therapist Development Center Blog. https://www.therapistdevelopmentcenter.com/blog/introjection-internalization-identification-oh-my/#:%7E:text=Introjection%20occurs%20when%20a%20person,into%20their%20way%20of%20thinking.
Heel interessante blogpost! Doet je ogen openen en twee keer nadenken als je iets zegt tegen een kind. Bedankt voor die inzichten!
Dankjewel Anaïs! Klopt inderdaad dat we meer moeten stilstaan bij wat we overbrengen op kinderen.