Naar de inhoud springen

Persoonlijkheidstesten en geboortehoroscopen, say what?


Persoonlijkheidstesten, iedereen kent ze en is er waarschijnlijk al op ingegaan. Maar waarom zijn we erdoor gefascineerd? Waarom grijpen we naar persoonlijkheidstesten om ons leven te sturen? Waarom denken we dat zo’n test een antwoord kan bieden op belangrijke levensvragen? En wat is een geboortehoroscoop precies? In deze blogpost graaf ik dit alles voor jou tot op de bodem uit.

Wat zijn persoonlijkheidstesten?

Een persoonlijkheidstest is opgesteld uit vragen of stellingen. Op het einde van de rit geeft het resultaat meer informatie over wie je bent. In veel opzichten zijn persoonlijkheidstesten een manier om je gedachten, gevoelens, intuïtie, en vermoedens in woorden te vertalen. Op die manier kan je een samenvatting van jezelf maken, begrijpen en articuleren naar anderen toe.

Myers-Briggs

De populairste persoonlijkheidstest is de Myers-Briggs test. Deze persoonlijkheidstypering is gebaseerd op psychologische types beschreven door Carl Jung en Isabel Briggs Myers. De theorie erachter is dat schijnbaar ‘willekeurige’ variaties in gedrag, het gevolg zijn van fundamentele verschillen in voorkeuren van individuen. Dit zorgt voor een onderverdeling van 16 persoonlijkheidstypes. Het MBTI systeem is vaak de basis voor nieuwere persoonlijkheidstesten.

Je MBTI kan je testen via 16 personalities. Je krijgt een reeks stellingen waar je kan aanduiden of je het eens bent of niet. Ikzelf ben getypeerd als een INFJ-T, een ‘Advocate’. De mensen die mijn vlog bekeken hebben wisten dit natuurlijk al. Voor wie het nog niet gezien heeft, hij staat gelinkt!

Persoonlijkheidstype Kayleigh
MBTI persoonlijkheidstype Kayleigh

Enneagram

Een volgende persoonlijkheidstest is de Enneagram. Hierin wordt de persoonlijkheid voorgesteld als een dynamisch systeem dat door emoties, angsten en overtuigingen gedreven wordt. Traditioneel was dit eerst een spirituele praktijk. Onlangs heeft dit een populariteitsboost gekregen door influencers die hun enneagram type meedelen op sociale media.

Je kan zelf de enneagram test doen via Truity. Je krijgt opnieuw enkele stellingen te zien waarmee je akkoord, neutraal of niet akkoord kan gaan. Ik scoor sterk op Enneagram type 8 en type 4.

Laat je in de reacties achter welk type jij bent? Misschien ontmoet je wel mensen met hetzelfde type als jezelf!

Big five

Nee, het gaat hier niet om de big five van de dierenwereld. Het gaat in deze instantie over een persoonlijkheidstest. In deze test krijg je een score op OCEAN. Dit staat voor ‘openness’, ‘conscientiousness’, ‘extraversion’, ‘agreeableness’ en ‘neuroticism’. Je krijgt opnieuw enkele stellingen te zien waarmee je akkoord, neutraal of niet akkoord kan gaan. Deze test wordt voornamelijk gebruikt in de zakenwereld tijdens sollicitaties of in de academische sector. Je wordt hier niet onderverdeelt in types maar krijgt een score op elke parameter.

Toch raad ik je aan om het eens te proberen via Truity . Hieronder kan je zien wat ik waarop scoorde.

Score op Big Five test
Big Five score Kayleigh

The 5 love languages

De laatste persoonlijkheidstest die ik zal bespreken is die van de vijf liefdestalen. Gary Chapman identificeerde vijf soorten liefdestalen waarin ieder van ons een voorkeur heeft. De vijf mogelijkheden zijn: het geven van geschenken, bevestigende woorden, fysieke aanraking, daden van dienst en quality time. De naam verklapt al dat deze test vaak gebruikt wordt door koppels. Het kan een relatie goed doen om te weten welke liefdestaal je partner ‘spreekt’. Zo vermijd je onnodige discussies en kan je voldoen aan elkaars noden en wensen in de juiste liefdestaal.

De test kan je doen via 5 love languages. Ikzelf scoorde hoog op bevestigende woorden en daden van dienst. Dus, single mannen, mijn sociale media staat gelinkt!

Waarom doen we persoonlijkheidstesten?

Zoals eerder gezegd zijn persoonlijkheidstesten een manier om je gedachten, gevoelens, intuïtie, en vermoedens in woorden te vertalen. Maar al te vaak weten we gewoon niet waarom we doen wat we doen of wie we werkelijk zijn. Misschien hebben we jarenlang een personage opgebouwd om onze onzekerheden te maskeren en zijn we op zoek naar de ware ik. Persoonlijkheidstesten lijken simpel maar vergen eerlijkheid en zelfbewustheid om te zien wat er verscholen zit achter het masker. Je leert je sterke en zwakke punten kennen. Je leert over waarom je bepaalde keuzes en beslissingen maakt. Misschien leer je ook waarom je met bepaalde mensen overweg kan en anderen niet.

Geboortehoroscoop

Persoonlijkheidstesten zijn niet de enige manier om jezelf beter te leren kennen. Nu we de wetenschappelijke, psychologische kant bekeken hebben is het tijd voor iets compleet anders. In dit stukje bespreek ik de astrologische kant van je identiteit.

Een geboortehoroscoop is een kaart van waar alle planeten zich bevonden op hun reis rond de zon, op het exacte moment dat jij werd geboren. De geboortehoroscoop kan je sterke en zwakke punten onthullen en bijdragen tot persoonlijke groei. Verder kan het je inzicht geven in timing voor de belangrijkste stappen in je leven. 

Om je geboortehoroscoop te berekenen heb je het exacte uur, de datum en plaats van geboorte nodig. Weet je je geboortetijd niet? Kijk eens op je geboorteakte of neem contact op met de burgerlijke stand van je stad. Krijg je je geboorteuur echt niet te pakken? Maak dan een zo goed mogelijke schatting! Je kan het uur ook leeg laten maar dan is test wat minder accuraat.

Je geboortehoroscoop kan je hier te weten komen. Ik vond mijn geboortehoroscoop heel accuraat en interessant. Laat in de reacties achter wat je van jouw geboortehoroscoop denkt!


Wil je meer weten over mij? Check dan zeker mijn about me!

Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer me via onderstaande kanalen of laat een reactie achter!

Spread the love
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *